Verzekeraar Aegon verhuist de overkoepelende holding van het het bedrijf naar Bermuda. Daarmee onttrekt Aegon zich aan het toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB).

Het concern verhuist zijn zogeheten juridische zetel naar het eiland in de Atlantische oceaan, waardoor de Bermudaanse toezichthouder de hoofdverantwoordelijke wordt voor de controle van Aegon, zo maakte het bedrijf vrijdag bekend.

Het hoofdkantoor van Aegon blijft in Nederland en ook op fiscaal gebied blijft het bedrijf ‘inwoner’ van Nederland, wat betekent dat de belastingregels van hier gelden voor de verzekeraar.

Aegon zet de stap vanwege de verkoop van vrijwel al zijn Nederlandse activiteiten aan branchegenoot ASR. Daardoor is het bedrijf niet langer actief met verzekeringen in Nederland, waar De Nederlandsche Bank (DNB) toezicht op moet houden, terwijl de centrale bank nu nog de leiding heeft bij het toezicht op de Aegon.

Aegon benadrukt dat de Bermuda Monetary Authority internationaal erkenning geniet. De Europese Unie beschouwt het toezichtstelsel voor verzekeringen op het eiland als gelijkwaardig aan de eigen regels.

Tussen de verkoop van de Nederlandse onderdelen van Aegon aan ASR en de juridische verhuizing naar Bermuda zit nog een overgangsperiode. Het toezicht wordt in die tijd de verantwoordelijkheid van de Spaanse verzekeringsautoriteit, die daarbij waarschijnlijk samenwerkt met DNB.

Een woordvoerder van DNB zegt in een reactie: "Aegon verwacht dat het binnenkort geen Nederlands verzekerbedrijf zal hebben, en dan is het logisch dat het onder een andere toezichthouder gaat vallen."

Aegon legt focus op Amerikaanse markt

Aegon wil zich na de verkoop van zijn Nederlandse verzekeringsactiviteiten nadrukkelijker richten op de Amerikaanse markt. De financieel dienstverlener is ook nog actief in Spanje, Portugal, Brazilië en China.

De vraag is wel waarom Aegon kiest voor Bermuda en niet voor bijvoorbeeld de Verenigde Staten, waar het meer activiteiten heeft. Topman Lard Friese zegt hierover: "Na de verkoop aan ASR werkt nog altijd zo'n 60 procent van onze werknemers buiten de VS, dus we zijn veel breder dan dat. Ook kunnen we nu onze eigen identiteit houden en kunnen we ons hoofdkantoor in Nederland laten." Volgens de topman verandert de wijziging niets significants aan de financiële resultaten van het bedrijf.

De stap van Aegon is vergelijkbaar met die van de in Amsterdam gevestigde flitshandelaar Flow Traders. Die kondigde in oktober 2022 aan de overkoepelende holding naar Bermuda te verplaatsen.

Bermuda stond een aantal jaar op een zwarte lijst van de Europese Unie voor landen die als “niet-coöperatief” worden beschouwd inzake belastingaangelegenheden. Ofwel: belastingparadijzen.

In oktober 2022 is Bermuda echter van de lijst gehaald, omdat er volgens de EU voldoende vooruitgang is geboekt om belastingwetgeving te hervormen.

Oxfam International, een particuliere lobbygroep die tegen ongelijkheid in de wereld strijdt, noemde de verwijdering van Bermuda van de zwarte lijst van de EU een “complete witwasoperatie”. Volgens belastingexpert Chiara Putaturo van Oxfam is Bermuda “één van de ergste belastingparadijzen in de wereld met een vennootschapsbelasting van 0 procent”.

LEES OOK: Aegon wil flink groeien in de Verenigde Staten en presenteert nieuw logo – dividend gaat omhoog